De expo

De expo BKRK Bier is te bezoeken in het voormalige 17e-eeuwse brouwhuis ‘het Paenhuys’ uit Diepenbeek, dat in 1954 naar het Openluchtmuseum werd overgebracht. De expo brengt het historisch en eigentijds bierverhaal in één geheel. Brouwer Frank Boon werkte als vakcurator mee aan dit project omwille van zijn kennis en expertise van de Belgische brouw- en biercultuur. Bovendien kan Bokrijk reeds jarenlang rekenen op zijn expertise op het vlak van brouwen in open ketels. Vakmanschap staat centraal in de nieuwe expo met bijzondere aandacht voor het brouwproces. Zo worden de verschillende stappen visueel in kaart gebracht.

De historische brouwinstallatie in het Paenhuys, afkomstig van brouwerij Tomsin uit Hoegaarden, onderging een grondige restauratie en werd uitgebreid met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie. Via luisterhoorns komen bezoekers meer te weten over de vaak vergeten verhalen van de brouwgeschiedenis dankzij persoonlijke getuigenissen van bierexperts. Je pikt ook tal van weetjes mee: zo was bierbrouwen oorspronkelijk vrouwenwerk dat eeuwenlang gewoon thuis gebeurde, in een ketel op het haardvuur.

Blikvanger is de grote toog die tot buiten het gebouw verder loopt. Beeldend kunstenaar Fred Eerdekens creëerde een kunstwerk in het buitengedeelte van de toog, dat bestaat uit een uitgekiende verzameling staafjes die het licht vangen. De staafjes vormen samen het woord WORT, als verwijzing naar het brouwproces, het belangrijke werkwoord ‘worden’ en de Duitse vertaling van ‘woord’.