Brouwmomenten

In het Paenhuys staat het historische brouwproces met een gerestaureerde historische brouwinstallatie in combinatie met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie centraal. Dankzij deze brouwinstallatie proeven bezoekers ook hoe bier eeuwen geleden smaakte.

In 2019 brouwt men maar liefst zes keer een uniek bier, geïnspireerd door lokale recepten van toen. In het Paenhuys wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen binnen een museale context. Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg niet verkocht. Tijdens het bezoek kan je proeven naargelang de beschikbaarheid.

Op 28 april gingen brouwmeesters aan de slag met een bier geïnspireerd op het witbier uit Hoegaarden (Vlaams-Brabant). Het blond troebel brouwsel bevat maar liefst 55% gerstemout, 32% inlandse tarwe, 9% haver en 4% moutscheuten. Het bier vindt zijn frisse smaak vinden in de bakkersgist en in het graanmengsel, dat vooral uit tarwe bestaat. Een proevertje van het witbier is te verkrijgen in het Paenhuys vanaf 11 mei.  Daarnaast proefde je er van een 'haverbier' geïnspireerd op Bruegel. Dit proevertje bestond uit 38% haver, 24% speltmout en 38% bleke mout. Het is  opnieuw een blond en troebel bier, dat licht verteerbaar is en een aangename bitterheid heeft.

Volgende unieke brouwmomenten beleef je mee op:

  • 2 juni
  • 25 augustus
  • 15 september
  • 20 oktober

De recepturen van deze momenten vind je telkens twee weken voordien op www.bokrijk.be.