De Bruegelgame
Bezoekers een ervaring bieden die informatie aanreikt en de reflectie stimuleert over De strijd tussen Carnaval en Vasten. Op een speelse manier en met hedendaagse insteken, met als uitgangspunt het convivium: mensen kijken samen naar een werk en wisselen interpretaties en kennis uit. Ook in onze tijd hoeft een museumbezoek geen individuele ervaring te zijn. Dat zijn de vertrekpunten van de Bruegelgame in Bokrijk.
De sleutel voor het inhoudelijke concept van de game komt van de meester zelf. In Bruegels prent Elck zie je eenzelfde persoon zoeken in een boek, onder een zak, een kist… En bovenaan op de prent bekijkt een nar zichzelf in de spiegel. Vrij geïnterpreteerd: het leven is een tocht waarbij we in verschillende situaties naar onszelf zoeken en we in de spiegel naar onszelf kijken. Na een prototypingtraject – met studenten game- en interaction-design van LUCA School of Arts – vertaalden we dit idee in een zoekspel waarbij de bezoekers met behulp van een RFID-bandje in het museum een tiental ‘verloren voorwerpen’ zoeken en ‘scannen’. Het zijn sleutels tot Bruegels verhalen. Ze verzamelen die op een bruegeliaanse hoed naar keuze, die zichtbaar wordt in een interactieve augmented reality-spiegel. Bezoekers kunnen hun hoed ook opmaken en personaliseren door de gevonden voorwerpen te schikken. Ze kunnen deze delen op sociale media. Zo brengen we ook Bruegels humor dichter bij de bezoeker: durven we het aan om onszelf te relativeren? Daarnaast zijn de gevonden objecten ook sleutels tot Bruegels verhalen en is vooral de hedendaagse interpretatie essentieel.
Door de speldynamiek willen we de sociale schotten doorbreken en de ‘conviviale’ uitwisseling tussen bezoekers stimuleren. We blijven bewust weg van het gebruik van de smartphone. Door in te zetten op zowel fysieke als digitale componenten zorgen we ervoor dat technologie geen barrière tussen mensen opwerpt, maar hen juist samenbrengt. In een afsluitende interactieve video-installatie brengen we het schilderij zelf in een 3D-animatie tot leven met hedendaagse thematieken.