Vaklab

In maart 2018 opende VAKlab officieel de deuren. Met de oprichting van dit expertise- en dienstencentrum rond vakmanschap en ondernemerschap wil Bokrijk hedendaags vakmanschap verder ontwikkelen richting ondernemerschap. Het richt zich in de eerste plaats tot prestarters, starters en ondernemers die actief zijn binnen een vakmanschap en creëerde hiervoor niet alleen een ontmoetingsplek maar ook een goed gevulde agenda met tal van trainingen en inspiratiesessies.

In april 2018 vond voor het eerst een Inspiratiecafé in samenwerking met Unizo plaats waarbij drie ervaren ondernemers Peter Vavedin (Ambiorix), Veronique Sneyaert (VERONIQUE) en Widukind Stokmans (Studio Pieter Stockmans) bezoekers inspireerden met verhalen over het reilen en zeilen van hun onderneming. Vervolgens gingen twee reeksen groepstrainingen van start. Deze praktische opleiding bestond uit 12 sessies waarin diverse experten tools en inzichten aanreikten om samen een eerste product naar de markt te brengen. Tijdens ‘Tips van de meester – Textiel’ leerde meester Anita Evenpoel i.s.m. MIA-H (Mode Incubator voor Accesoires Hasselt) vakmensen de knepen van het vak rond het verwerken van synthetische materialen. Als eerste passe-partout sessie verwelkomde VAKlab in september Hoogleraar Jan Jonker voor een lezing over duurzaam, sociaal en circulair ondernemen. De praktijk werd vertaald door Keramiste Ann Van Hoey en circulaire houtbewerker Rik Ruigrok. Tijdens de derde editie van de Jobinspiratiebeurs ‘Vakmanschap werkt’ inspireerden een aantal vakmensen en ondernemers een 100-tal aanwezigen met hun verhalen van vakman/-vrouw tot ondernemer. De combinatie van een doorlopende netwerkmarkt met tal van partners uit de sector en enkele getuigenissen maakten van de ze Jobinspiratiebeurs een toegankelijk en inspirerend netwerkmoment. Bert Pieters, zaakvoerder van DIFT, neemt tot slot geïnteresseerden mee in een boeiend betoog over klanten: van ze vinden, over kennismaking, tot klantenbinding tijdens de laatste passe-partoutsessie van 2018 en dit op 11 december.

Ook in 2019 gaat VAKlab verder en biedt het vakmensen en ondernemers tal van activiteiten aan om hun kennis en expertise verder aan te scherpen. Met de organisatie van de BKRK-award Textiel, programma’s i.s.m. PXL-Mad School of Arts, MIA-H, Flanders DC, en talrijke inspirerende sprekers belooft het een gevarieerde en goed gevulde agenda te worden. Meer informatie over de evenementen www.VAKlab.be.