Botanische tuinen

Onlangs lanceerde de Vereniging van Botanische Tuinen en Arboreta de publiekswebsite www.botanischetuinen.be. Via deze gemeenschappelijke website kunnen bezoekers en geïnteresseerden voortaan sneller kennis maken met alle tuinen en bijhorende activiteiten. Ook Bokrijk is vertegenwoordigd in dit netwerk met zijn werking rond het arboretum.

De vereniging van botanische tuinen telt 17 leden, stuk voor stuk pareltjes van tuinen, die samen maar liefst 30 000 verschillende soorten planten koesteren; een gigantische collectie voor zo’n klein land als België. Het is meteen ook één van de belangrijkste taken die plantentuinen en arboreta hebben: het bewaren van plantensoorten voor de toekomst. De kennis die in botanische tuinen aanwezig is, is enorm en draagt bij tot het conserveren van planten die op wereldschaal erg bedreigd zijn. Deze is dan ook van onschatbare waarde voor de biodiversiteit.

Daarnaast organiseert deze vereniging ook inhoudelijke sessies voor medewerkers/tuiniers van botanische tuinen en worden er tentoonstellingen uitgewisseld tussen verschillende tuinen. Er wordt eveneens op regelmatige basis informatie uitgewisseld over databeheer van collecties en andere problematieken.

Bokrijk heeft een collectie die op nationaal en internationaal vlak zeker kan tellen. In de toekomst werken we er aan om samen met deze vereniging om het arboretum meer in de kijker te stellen voor plantenliefhebbers en het grote publiek. Anderzijds streven we er naar om dankzij het netwerk onze eigen werking te kunnen versterken. Zo creëren zij met hun cursussen tweejaarlijks een groep van enthousiaste gidsen, die ook Bokrijk mogelijk in de toekomst zouden kunnen ondersteunen.