Honing in Bokrijk

Historisch gezien is de bijenteelt steeds belangrijk geweest in het dagelijkse leven maar ook vandaag leveren bijen een grote bijdrage aan onze samenleving. Het Openluchtmuseum telt reeds 8 bijenkasten met 240.000 bijen, 20 aangelegde bloemenweides, goed voor 200 potjes honing.

Bestuiving door insecten is immers noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Daarom is er nood aan een rijk habitat met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Met activiteiten en initiatieven rond de imkerij stelt Bokrijk 2 doelstelling voorop. Enerzijds draagt de werking bij om de recente grote bijensterfte aan te pakken én tegelijkertijd wordt een lekker, in huisgemaakt product op de markt gebracht.

Bijen werden vroeger in gevlochten bijenkorven gehouden in een bijenhal of bijenstal. Het Openluchtmuseum telt nog steeds enkele bijenhallen, maar vandaag worden bijen worden gehouden in een hedendaagse variant: de bijenkast. Deze bijenkasten staan in het museum op de site van Hoeve Houthalen – Kwalaak en op het erf van het Duifhuis. Er werd dit jaar bijkomend geïnvesteerd in extra bloemenweiden en drachtgebieden voor de honingbij.

In Bokrijk wordt eveneens getoond hoe honing ontstaat. Het slingeren van de honing kan zelfs van dichtbij gevolgd worden in de schuur van de Wellenshoeve. De geslingerde honing wordt na een eventueel rijpproces verkocht in de museumshop. Daarnaast vertellen 3 imkers op zon-, feest- en vakantiedagen op het erf van de Wellenshoeve meer over imkerij. Bezoekers kunnen het gedrag van de bij van dichtbij bestuderen in de kijkkast en genieten ter plaatse van een proevertje. Tijdens de zomer worden, onder begeleiding van de imker, de bijenkasten geopend. Ook voor scholen en groepen is er een programma rond imkerij. Tijdens de atelierroute ‘Honingzoet, honinggoed’ maken zij kennis met dit vakmanschap en maken ze kaarsen uit natuurlijke bijenwas.