Textielerfgoed
Met bokrijk brandmerkt (BKRK) ontwikkelt Bokrijk in het museumgedeelte de Kempen vakmanschap op een hedendaagse manier waarbij expertise vanuit verschillende invalshoeken geraadpleegd wordt. Zo is ook BKRK Textiel een verhaal van samenwerking met verschillende partners.
Historisch projectbureau Geheugen Collectief voerde i.s.m. het projectteam van Bokrijk een uitvoerig onderzoek naar de historische context van textiel op het Kempense platteland tussen 1850 en 1920. Frieda Sorber van het ModeMuseum Antwerpen en Jenny Jacobs van het Modemuseum Hasselt droegen onder meer actief bij het determineren en presenteren van de kledijcollectie van Bokrijk. Tot 22 oktober krijgen bezoekers van het Modemuseum Hasselt een eerste impressie van de expo “DO YOU REMEMBER?” dankzij een tijdelijke installatie.
Stad Genk startte een sociaal artistiek project, TEKstiel, in samenwerking met Rimo, Stebo en Wijkontwikkeling onder leiding van productdesigner Linde Hermans en textielontwerpster Sofie Hermans. Doel is om mensen samen te brengen die rond verschillende textielambachten (oud en nieuw, Vlaams en multicultureel) werken. Vanuit de groep TEKstiel worden 100 schorten (kinder- en volwassenenschorten) gestikt die de lesgevers en bezoekers dragen tijdens de Bokrijkworkshop Textiel (upcycling Bokrijkstof).
Bokrijk wil ook in de toekomst het erfgoed van het vakmanschap in Vlaanderen ondersteunen. Daarom richt ze CRAFTS. op. Zo vindt er in het kader van textielerfgoed in juni alvast een bijeenkomst plaats van het textielnetwerk Vlaanderen in Bokrijk.