Do you remember?

Het thema ‘textiel’ wordt geduid in de historische gebouwen op het erf Van Tessenderlo waarvan het Hooghuis al heel wat jaren wordt gebruikt om de verwerking van wol te tonen, waarbij de naastgelegen Schaapskooi als levende illustratie functioneert. Met BKRK Textiel gaat Bokrijk nu inhoudelijk een stap verder.

Bokrijk koos Tim Van Steenbergen als vakcurator om de BKRK-ontsluiting van het vakmanschap textiel uit te werken. Zijn persoonlijkheid en unieke métier dragen bij aan de verdere museale ontsluiting voor de expo en voor de kledij van de medewerkers. Hij brengt het historische en eigentijdse textielverhaal in één geheel. #DOYOUREMEMBER? is een knipoog naar de inspiratie voor de Bokrijkcollectie die Tim uit het verleden haalde én een trigger om bezoekers te doen stilstaan ter inzicht en inspiratie voor de toekomst.

De Bokrijk-collectie is de basis voor deze museale uitwerking. In het hooghuis staan het historische textielverhaal, het weefgetouw, de omslagdoek, het inspiratieproces van BKRK Textiel en het atelier van de modistes centraal. Het 19e -eeuwse weefgetouw is afkomstig van een psychiatrische instelling uit Sint-Truiden en maakte daar begin vorige eeuw deel uit van de weverij waarover men beschikte. In de schaapskooi wandelen bezoekers langsheen de vitrines die historische kledij in combinatie met hedendaagse afbeeldingen tonen. Hier kan een selectie worden teruggevonden van enkele stukken uit de historische kledijcollectie van Bokrijk aangevuld met twee bruikleenstukken van het Modemuseum Hasselt. In de turfschob wordt er dieper ingegaan op het consumptieverhaal en onzewegwerpmaatschappij.

Op het Kempens plein wordt het clichéverhaal van de bollenzakdoek ontkracht. Het oude Bokrijkbeeld verduidelijkt op interactieve wijze dat niet de bollenzakdoek, maar allerhande andere accessoires representatief zijn in de geschiedenis. Komt er vandaag een rode bollenzakdoek in beeld, is de kans niet onbestaande dat het een beeld van Bokrijk oproept. Vanaf 2018 vertelt het museum nog wel het verhaal van deze iconische halsdoek, maar deze is in de kledijcollectie van de medewerkers niet langer te zien. Uit het onderzoek van Geheugen Collectief blijkt dat boeren vroeger niet vaak een rode bollenzakdoek droegen. Zij droegen allerlei textielstukken om de hals: sjaaltjes, dassen en zakdoeken in alle kleuren en formaten. De bollenzakdoek won echter aan populariteit in 1930 toen allerlei gilden en folkloregroepen de bollenzakdoek als herkenningsteken gingen dragen. Zo groeide de bollenzakdoek uit tot een icoon.

Met de erfgoed-app van Faro krijg je een introductie tot de expo.