Vaklab

Gisteren opende VAKlab de deuren, een gloednieuw expertise- en dienstencentrum rond vakmanschap en ondernemerschap in het Kasteel van Bokrijk. “Met de oprichting van VAKlab willen we hedendaags vakmanschap verder ontwikkelen en ondernemerschap stimuleren,” zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. VAKlab richt zich op prestarters, starters en ondernemers actief binnen een vakmanschap en biedt een hele waaier aan activiteiten en diensten aan.

Een goede vakman combineert een doorgedreven vakkennis en het vermogen om deze kennis al doende in een kwalitatief en eerlijk product om te zetten. Het is een samengaan van hoofd, handen en hart. “Door creatieve vaktechnische talenten te begeleiden naar het zelfstandige ondernemerschap wordt de ondernemerscultuur in onze provincie blijvend versterkt. Zo wordt de vakman van weleer de innovatieve ondernemer van morgen,” verduidelijkt Igor Philtjens.

Bokrijk heeft zelf een rijk verleden én een schat aan kennis over vakwerktechnieken. In de museale werking wordt de hedendaagse relevantie van oude technieken en vakmanschap reeds aangeboord via het project ‘bokrijk brandmerkt (BKRK)’ met Bokrijk Bouwmeester Bart Lens als curator. Via VAKlab wil Bokrijk het enorme potentieel van vakmanschap ook op economisch vlak meer zichtbaar maken en de vakmensen van vandaag de ondersteuning bieden die zij nodig hebben. “Het is een logische volgende stap in de ontwikkeling die Bokrijk momenteel doormaakt om zoveel mogelijk maatschappelijke relevantie te creëren. Tegelijkertijd is het uniek dat een Openluchtmuseum op een dergelijke manier de brug slaat naar een economische component,” zegt Liesbeth Kees, directeur.