Museum Product Award
Bokrijk mocht tijdens de jaarlijkse FARO-bijeenkomst het ‘Groot Onderhoud’ in Leuven, de Museum Product Award ontvangen. Het Openluchtmuseum viel in de prijzen met het zuurdesembrood uit broodatelier ‘De Superette Bokrijk’ en werd beloond omwille van het duurzame karakter.
De Museum Product Award werd voor de tweede keer georganiseerd door FARO, het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld en ICOM Belgium Flanders (International Council of Museums). De wedstrijd stond dit jaar in het teken van ‘Erfgoed en duurzame ontwikkeling’, het overkoepelende thema van ‘Groot Onderhoud’. FARO wil zo het meest duurzame product uit de Vlaamse museum- en andere erfgoedwinkels bekronen. Het zuurdesembrood van Bokrijk werd tot winnaar gekozen na een stemming door het aanwezige publiek en een professionele jury bestaande uit FARO, ICOM Belgium Flanders en Ecolife, het kenniscentrum voor footprinting en ecologische gedragsverandering.
Voor het zuurdesembrood van ‘De Superette Bokrijk’ worden enkel biologische ingrediënten gebruikt. ‘De Superette Bokrijk’ werkt dus enkel met lokale telers. Uitgangspunt is de ‘korte keten’ bij de aanlevering van de ingrediënten waardoor er geen onnodige verplaatsingen dienen te gebeuren. Er is gekozen voor graansoorten zoals tarwe, rogge en spelt die eigen zijn aan de Kempen en die in de nabijgelegen graanwatermolen van Stevoort op steen worden gemalen, gebruik makend van de kracht van het water.
Ook de plek waar het brood gemaakt wordt heeft een duurzaam karakter: het broodatelier is ingericht in de schuur van de Kilbershoeve uit Meeuwen in het Openluchtmuseum. De nieuwe architectuur met monumentale schouw is een ontwerp van BC architecten & studies. Hét keurmerk van dit jonge Brusselse bureau is het bouwen met lokale en duurzame materialen. Voor dit broodatelier bouwden ze een toog in stampleem (met leem en grind uit de Maas), binnenwanden met kalkhennep en een ovengebouw uit baksteen geproduceerd in een traditionele ringoven in Maaseik. Voor het stoken van de ovens wordt enkel ecologisch gekapt hout gebruikt. De warmte uit deze ovens wordt bovendien gerecupereerd om de bakkerij bij te verwarmen. Bokrijk kiest hierbij dus voor een traditionele productiewijze. De lange fermentatie van het deeg en de hoge baktemperaturen zijn eigen aan het bakproces.