2017/2018

"Aan de vooravond van 2018, blik ik terug naar een boeiend en wervelend 2017: de opening van BKRK brood, de uitbreiding van Fietsen door het Water, de start van de meerjarige restauraties, de eerste editie van de Bokrijk Run en de Unesco-accreditatie", zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. "Ook in 2018 gaat Bokrijk op dit elan verder met onder meer BKRK textiel, de lancering van het VAKlab, Crafts. en de samenwerking rond de Bruegel-expo met Kunsthistorisches Museum in Wenen. Ik wens iedereen een inspirerend 2018 toe!"

In het voorjaar van 2017 zorgden uitbreidingswerken aan Fietsen door het water een verhoogde interactie tussen de vijvers en het Openluchtmuseum met de historisch waardevolle Duiventoren uit Ingelmunster als uitkijktoren. Daarna verwelkomden we het broodatelier ‘De Superette Bokrijk’ en presenteerden voor de eerste keer vakmanschap als een totaalverhaal, het verhaal van BKRK Brood. In het najaar werden de eerste werven in het Openluchtmuseum opgesteld in het kader van het meerjarige restauratietraject waarbij 120 monumenten gerestaureerd zullen worden. Tijdens Open Monumentendag en Dag van de Architectuur kregen bezoekers een blik achter de schermen van deze geplande werken. In december werd Bokrijk door UNESCO opnieuw erkend als expertisecentrum immaterieel cultureel erfgoed en kan het op deze manier adviezen verlenen op nationaal en internationaal niveau.

In 2018 zet Bokrijk verdere stappen in de positionering naar de bezoeker van de 21ste eeuw. Hiertoe werd onder meer een ambitieus museumbeleidsplan ingediend voor de werkingsperiode 2019-2023. De uitkomst hiervan bepaalt de landelijke erkenning van het Openluchtmuseum. Bokrijk wil een cruciale schakel zijn in een landelijk kennisknooppunt voor de cultuur van het dagelijks leven én een dienstverlenende rol rond vakmanschap opnemen via het steunpunt ‘Crafts.’. Door de wisselwerking tussen de museale en eigentijdse benadering van thema’s zoals vakmanschap en bouw- en wooncultuur, ontstaat er een blijvende dynamiek tussen heden en verleden, tussen museum en de rest van het park, tussen museumbezoeker en ondernemer. De kern in 2018 is het voortzetten van het meerjarige restauratietraject van alle 120+ monumenten die ook voor de bezoeker een boeiende en interactieve attractie worden. In mei 2018 gaan we verder met BKRK textiel, een realisatie onder vakcuratorschap van Tim Van Steenbergen. Ook het VAKlab zet zijn werking voort door het verder ontwikkelen van zijn aanbod en het stimuleren van het ondernemerschap van vakmensen. Zo wil Bokrijk het enorme potentieel van vakmanschap op economisch vlak meer zichtbaar maken. In het najaar van 2018 opent het Kunsthistorisches Museum in Wenen een blockbuster met de collectie originele schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, meteen de aftrap van de belevingsexpo in april 2019 in Bokrijk.