In Bokrijk kan je fietsen in de Wijers door het water! Tussen de knooppunten 91 en 98 werd vorige lente een fietspad aangelegd dat een van de vijvers van de Wijers doorkruist. Fietsers rijden 212 meter lang op een pad van 3 meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Een totale interactie met de Wijers: een landschap dat tot voorheen voor fietsers niet echt ontsloten was.

Vanaf het voorjaar van 2017 wordt fase 2 uitgerold. Het open landschap van het westelijk vijvergebied in Bokrijk wordt uitgebreid in het kader van het bos- en landschapsbeheerplan. De vijverwerken hebben als doel de biodiversiteit en de natuurbeleving te verhogen. Zo kan er zich in de oeverzone een meer natuurlijke vegetatie ontwikkelen die kansen biedt voor Europees beschermde amfibieën en watervogels. De dijken worden verlaagd zodat de omgeving aanvoelt als één grote vijver. Er worden ook kappingswerken uitgevoerd maar die worden gecompenseerd. Meer dan 7,5 hectare extra bos wordt nog aangeplant. De gekapte bomen krijgen bovendien een nieuw leven als zitbanken voor het park.

Dankzij de uitbreidingswerken vergroot ook de interactie tussen de vijvers en het Openluchtmuseum. Er komt immers een open zicht op het museumdeel Oost- en West-Vlaanderen, waaronder de historisch waardevolle Duiventoren uit Ingelmunster. In die Duiventoren wordt ook één van de twee nieuwe uitkijkpunten geïnstalleerd. Het andere uitkijkpunt, Hoeve Ceulemans ligt aan het fietsroutenetwerk en wordt de ideale rustplek waar je kan picknicken, spelen en interactief bijleren over Bokrijk en De Wijers.

Om de beleving van het fietspad te vergroten wordt de interactie met het natuurgebied verder uitgebreid. Het fietspad wordt verlengd. De zwevende vloerplaat en de betonnen wanden reiken voortaan tot aan de zandwanden. Zo gaat het pad nog meer op in zijn omgeving. De dijken worden verstevigd en de waterhuishouding geoptimaliseerd. Tegelijk komt er een nieuwe amfibieëndoorgang.

De opening is voorzien tegen de paasvakantie 2017.