Henry van de Velde Awards Crafts by Bokrijk

Op 22 januari 2020 wordt in BOZAR de eerste Henry van de Velde Awards Crafts by Bokrijk  uitgereikt. Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken en de toepassingen ervan. In aanvulling op de eigen projecten werkt Bokrijk samen met Flanders DC voor een categorie binnen de Henry van de Velde Awards: Crafts by Bokrijk. Dit ligt in het verlengde van de doelstellingen om  vakmensen te begeleiden in het realiseren van hun dromen en ambities. Museum Bokrijk wenst op deze manier personen, groepen of bedrijven te honoreren die vanuit een overleveringsgezinde houding ambachtelijk werk relevant en eigentijds weten in te zetten, zij het sociaal geëngageerd, onderzoek gericht, of vanuit een creatieve zelfrelativerende attitude.

De afgelopen jaren heeft Bokrijk hard ingezet op de maatschappelijke relevantie van het erfgoed van de ambacht voor het hedendaags vakmanschap en dat van de volgende generaties. Met het project VAKlab ondersteunt en stimuleert Bokrijk nu ook het vakmensen in hun ondernemerschap. Dit sluit naadloos aan bij de bedoeling van de Henry van de Velde Award Crafts by Bokrijk. In deze nieuwe categorie zijn we op zoek naar een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek, hoogwaardige afwerking en met relevantie voor vandaag.

Winnaars in de categorie Henry van de Velde Award Crafts by Bokrijk

  • Hey Jute — Alexander Marinus — Zigmund Pront
    Het Hey Jute kussen is een high-end ambachtelijk product waarvoor een nieuwe toepassing voor een “vergeten” materiaal werd ontwikkeld, en die resulteert uit het uitgebreide onderzoek naar de context, waarde en toepassing van jute.
  • Lunair — Filip Janssens — Ontwikkeld in het kader van Maakbaar (Bos+)
    Lunair is een uniek lichtobject gemaakt van gerecycleerd materiaal uit reststromen van hout, natuursteen of marmer. De staande muurlamp geeft een zacht indirect licht en zet de schoonheid van de imperfecties van afvalmateriaal in de kijker.
  • Twin Mirrors — Conversation piece —Ben Storms
    Twin Mirrors heeft een spiegelende functie, letterlijk en figuurlijk. De spiegel zelf geeft al een vervormd beeld van de werkelijkheid, door de bolle vorm én doordat een spiegelbeeld nooit objectief kan zijn. De zwarte spiegel is een kopie van deze vervormde realiteit en legt hier een waas overheen. De harde realiteit vervaagt waardoor er meer ruimte ontstaat voor een (subjectieve) interpretatie van de feiten.

De Gold winnaar wordt bekendgemaakt in BOZAR in het bijzijn van 1500-tal genodigden. De prijs wordt overhandigd door Igor Philtjens, voorzitter van  vzw Het Domein Bokrijk.