Cahier ‘De Olieslagmolen uit Ellikom’
In het Openluchtmuseum vindt men meer dan 120 monumenten, afkomstig uit 44 Vlaamse gemeenten. Dankzij de campagne ‘120 tegen 2021’ restaureert Bokrijk over een periode van 5 jaar en met steun van de Vlaamse overheid de 120 monumenten in het museum. Met de restauratie van de Pastorij uit Schriek is ondertussen het 43e gebouw aan de beurt. In het voorjaar nog werd de watermolen uit Ellikom (gemeente Oudsbergen) gerestaureerd. In nauwe samenwerking met de herkomstgemeente worden de verhalen achter de stenen weer tot leven gebracht voor onze bezoekers en herinneringen aan het gebouw en zijn bewoners opgetekend voor latere generaties. Dit wordt uitvoerig beschreven in het cahier ‘De Olieslagmolen uit Ellikom, tussen mens, natuur en vakmanschap’.
Zo kwam een klas bij de start van de restauratie op bezoek in het Openluchtmuseum en leemden een aantal leerlingen hun Olieslagmolen helemaal zelf. Karrewiet, het nieuwsprogramma van Ketnet, bracht verslag uit van dit unieke gebeuren. Tijdens Open Monumentendag gidsten de kinderen dan weer voor andere kinderen om zo het verhaal van de Olieslagmolen op hun beurt over te brengen aan leeftijdsgenoten. Op 20 oktober volgde tot slot een officiële inhuldiging van een gedenkpaneel op de voormalige site van de Olieslagmolen in Ellikom, een samenwerking met het project ‘Jong redt oud’ van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE).
De werken aan de watermolen zijn intussen voorbij en tijdens Open Monumentendag draaide de watermolen opnieuw. Het slaan van olie wordt op dit ogenblik nog niet uitgevoerd omdat het een zeer specifiek procedé is. De komende tijd zet Bokrijk in op de uitbreiding van de kennis en de uitvoering van dit vakmanschap.
Het cahier is verkrijgbaar in onze museumshop en online.