Bokrijkcollectie extra muros

Dit najaar konden bezoekers, naar aanleiding van de tentoonstelling over de familie Rolin-Lagrange ‘Het huis tussen de bomen’, één van de Bokrijkcollectiestukken bewonderen in het Genkse Emile Van Dorenmuseum. Het kruisbeeld werd in 1911 gestolen door Jean Rolin op een kruispunt van twee zandwegen in Genk en belandde later bij Dominique Rolin, die het hele verhaal verschillende keren in haar romans verwerkte. Kunstenares Lien Hillen liet zich inspireren op het verhaal en maakte een indrukwekkende houtskooltekening, eveneens te bezichtigen in de tentoonstelling.

Emile Van Doren museum

Het Emile Van Dorenmuseum pakte deze herfst uit met deze unieke tentoonstelling met nooit eerder getoonde werken van de kunstenaarsfamilie met een bijzondere band met Genk. Ergens rond 1890 belandde aquarelliste Henriette Lagrange, samen met haar echtgenoot Achille Rolin, voor het eerst in Genck, aangetrokken door het uitgestrekte landschap met eindeloze heidegronden en statige mastbossen, spiegelende vijvers en zompige moerassen.

Dochter Madeleine Rolin en haar echtgenoot, musicoloog Charles Van den Borren, bouwden er omstreeks 1911 hun maison forestière, naast villa Le Coin Perdu, de kunstenaarswoning van Emile Van Doren, vandaag het Emile Van Dorenmuseum. Dit huis was meer dan vijftig jaar lang de favoriete vakantiebestemming voor vier generaties. De artistieke genen van grootmoeder Henriette bepaalden het lot van vele familieleden, zoals schrijfster Dominique Rolin, keramiste Ann Cape, tekenaar Philip Cape en schilder Marie Cape en haar dochter, fotografe Corinne Bukac.

‘Eregalerij Charles Wellens’

Met de restauratiecampagne ‘120 tegen 2021’ wenst het Openluchtmuseum niet alleen haar monumenten te restaureren, het is eveneens de gelegenheid om de banden te versterken met de 44 herkomstgemeenten. Zo resulteerde de samenwerking met de gemeente Lummen in het uitlenen van houtkooltekeningen van kunstschilder Charles Wellens, aan wie de 'Wellenshoeve' in het Openluchtmuseum haar naam dankt.

De 'Eregalerij Charles Wellens' brengt sinds enige jaren hulde aan de Lummense kunstschilder in de vroegere inkomhal van het Administratief Centrum in Lummen. Enkele weken geleden werd hier een nieuwe tentoonstelling geopend met als thema 'Openbaar en toch onbekend’. Twaalf bijzonder fraaie houtskooltekeningen van Charles Wellens uit de collectie Bokrijk, meestal voorstudies voor zijn latere creaties in olieverf, maken voor de allereerste keer deel uit van een tentoonstelling. Tijdens de feestelijke opening werd een lezing gegeven door Conservator Hilde Schoefs over de kunstenaar en zijn betekenis voor Bokrijk.