120 tegen 2021 - Restauraties in het museum
Met ‘Restauratie 120 tegen 2021’ biedt Bokrijk tijdens de periode van de restauratiewerken in het museum een breed aanbod van lezingen, rondleidingen, evenementen en publicaties aan over deze bijzondere en unieke werken. Naast de materiële zorg en het bewaren van de erfgoedwaarden voor de toekomst, is het ook belangrijk om een breed draagvlak te creëren bij de gemeenten van herkomst, de 44 Vlaamse gemeenten waar de 120+ historische huizen vandaan komen.
Daarom vinden diverse acties plaats om de erfgoedgemeenschap (iedereen die zich op een of andere manier verbonden voelt met Bokrijk) nauwer te betrekken bij de beleving van de restauraties. Zo worden alle herkomstgemeentes per restauratie uitgenodigd om een bezoek te brengen aan hun erfgoed. In de voorbije maanden ontving het museum inwoners van Oudsbergen, Vleteren en Alveringem. Daarnaast werd naar aanleiding van de 130e verjaardag van Charles Wellens (1889-1958) het borstbeeld van Charles Wellens, in aanwezigheid van Gedeputeerde Philtjens, ingehuldigd in Lummen op 30 april 2019, als aftrap van de communitywerking tussen Bokrijk en de gemeente Lummen.
De restauratie van de Olieslagmolen uit Ellikom is een bijzondere samenwerking tussen Bokrijk en de gemeente Oudsbergen. Het monument wordt niet alleen gerestaureerd door gespecialiseerde vakmensen, maar ook door de kinderen van de derde graad van de basisschool uit Ellikom. De leerlingen kwamen bij de start van de restauratie, in het najaar van 2018, op bezoek in het Openluchtmuseum uitleg kregen van de restauratie-architect. De leerlingen leerden het voorbije schooljaar niet alleen over molens, maar bouwden ook zelf een molenmechanisme na. Enkele weken geleden staken ze vervolgens zelf de handen uit de mouwen binnen de communitywerking en het project ‘Jong redt Oud’ van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) en leemden ze de wanden van de Olieslagmolen. Een bijzondere ervaring, die vastgelegd werd door Karrewiet. Op zondag 2 juni stonden tot slot de deuren van Openluchtmuseum open voor alle Oudsbergenaren. Zij kregen met hun postkaart gratis toegang om de gerestaureerde Olieslagmolen te komen ontdekken. In navolging van de restauratie van de bijzondere watermolen een volledige publicatie gewijd ‘De Olieslagmolen uit Ellikom. Tussen mens, natuur en vakmanschap.’ Deze publicatie is te koop in de museumshop van Bokrijk en bij de gemeente Oudsbergen voor slechts 5 euro.
Het bezoek van de gemeente Vleteren (Oostvleteren) en Alveringem (Hoogstade) vond eveneens plaats dit voorjaar. Dit was een samenwerking tussen de naburige herkomstgemeentes. Zo is Hoogstade een deelgemeente van Alveringem en Vleteren een naburige gemeente van de deelgemeentes Oost- en Westvleteren. Het gemeentebestuur van Alveringem kreeg Bokrijk op bezoek voor een toelichting over de restauratie van ‘hun’ woonhuis uit Hoogstade en de samenwerking in het kader van de communitywerking. Heel wat gebouwen in het Openluchtmuseum zijn overigens afkomstig uit het Veurnse houtland: denk maar aan de gebouwen uit Leisele, Oostvleteren, Sint-Rijkers, Oostcappel, Lo, Lampernisse, Vinkem, Beveren-aan-den-Ijzer… De dorpen binnen dit cultuurlandschap staan sinds eeuwen in nauwe verbinding met elkaar.
Naar aanleiding van de 130e verjaardag van Charles Wellens (1889-1958) werd het borstbeeld van Charles Wellens ingehuldigd in Lummen, als aftrap van de communitywerking. Charles Wellens is een belangrijke persoon voor Lummen én voor Bokrijk. Hij was namelijk één de ‘founding fathers’ van het Openluchtmuseum. Hoeve Engelen uit Lummen wordt namelijk in het Openluchtmuseum geborgen voor het nageslacht. Deze iconische langgevelhoeve was het allereerste gebouw dat in 1953 werd heropgebouwd in het dan nog prille Openluchtmuseum dat nog niet geopend was voor het publiek. Het is dankzij Charles Wellens dat Bokrijk de trotse bewaarder is van dit prachtige stukje erfgoed. Bovendien heeft hij via een legaat ook fraaie houtskooltekeningen aan Bokrijk nagelaten (te zien in de tentoonstelling dit najaar in Lummen) alsook objecten als meubilair, decoratie en huisraad die de cultuur van het alledaagse leven visualiseren in het Openluchtmuseum.